Vi bygger på en århundreder lang tradition for at bruge naturens egne materialer til at skabe smukke og holdbare kvalitetsrammer - generation efter generation. Vi arbejder for en ambitiøs cirkulær fremtid med fokus på CO2-reduktion, mere genbrug og genanvendelse samt øget biodiversitet med respekt for naturens ressourcer – i tæt samarbejde med markedet, vores partnere og andre interessenter.
Vores bæredygtighedsmål
I mere end 20 år har vi arbejdet strategisk og målrettet med tiltag, der kan forbedre vores aftryk på planeten. Det arbejde fortsætter vi naturligvis med, for der er stadig meget, vi kan og vil gøre.
Det er vigtigt for os at være gennemsigtige med vores indsatser, metoder og mål gennem verificeret dokumentation.
Størstedelen af vores arbejde med bæredygtighed er forankret i disse tre mål og fokusområder:
CO2-neutral
Ressourceoptimering
Positiv indvirkning på biodiversiteten
CO2-neutralitet
Ressourceoptimering
Øget biodiversitet
Omstilling til en CO2-neutral produktion
For at kunne indfri vores egen målsætning om en CO2-neutral produktion senest i 2050 er det afgørende, at vi arbejder strategisk med at nedbringe CO2 i vores produktion. Det gælder både på den korte bane ved at optimere vores produktionsprocesser og på den lange bane ved at udvikle og implementere nye teknologier. Det skal sikre, at tegl fortsat er den foretrukne klimaskærm i fremtiden.
Og vi er allerede godt på vej.
Vi har omlagt vores skandinaviske produktion af mursten til 100% biogas pr. 1. januar 2025, som mere end halverer vores CO₂-udledning i produktionen.
Vi har udviklet vores serie LESS med CO2-besparende mursten, hvor vi har reduceret forbruget af ler med 15% og energiforbruget under tørring og brænding med 70-90%.
Vi har også reduceret vores CO2-forbrug med 10% ved at samle produktionen på større værker og gøre fabrikkerne mere energieffektive. Vores elforsyning stammer udelukkende fra vindmøller.
Allerede i dag har vi en "zero waste"-produktion, hvor al spild genanvendes direkte. Vi har nedbragt andelen af spildevand med ca. 70% ved at genbruge procesvand, og vi udleder ingen giftige kemikalier i produktionen, der primært benytter råvarer som ler, sand og vand. Andre tiltag er naturlig genanlæggelse af tidligere lergrave som en vigtig del af vores biodiversitetsstrategi.
Omlægning til 100% biogas
Vi har siden 2021 brændt vores CO2-besparende mursten LESS på certificeret biogas, og fra 1. januar 2025 omlægger vi al produktion af mursten på samtlige teglværker til fuld biogas. Det betyder, at energien til vores danske og skandinaviske murstensproduktion udelukkende kommer fra certificeret biogas.
Med omlægningen til 100% biogas mere end halverer vi vores CO2-udledning i produktionen.
Kristian Knorr Svane
Nordisk bæredygtighedschef i egernsund wienerberger
Biogas er en fornybar energikilde, der produceres af organisk materiale. Biogas er det bedste alternativ til naturgas, der kan implementeres i vores produktion af mursten.
Brugen af biogas er et af de initiativer, som vi har implementeret for at nå vores mål om en CO2-neutral produktion senest i 2050 - en målsætning som betyder, at vi arbejder strategisk med den grønne omstilling, så tegl fortsat er et relevant og foretrukket byggemateriale i fremtiden.
LESS
- den CO2-besparende blødstrøgne mursten
Vores seneste innovation på vejen mod et mere ansvarligt byggeri er LESS:
Læs mere om, hvordan LESS reducerer både CO2-aftryk og råvareforbrug med tocifrede procentsatser:
Download trediepartsverificerede EPD'er og LCAbyg-filer på vores mursten.
Den frivillige miljøvaredeklaration – populært kaldet EPD (Environmental Product Declaration) – bygger på livscyklusvurderingen af de enkelte produkter og giver dig point ved bygningscertificeringer som blandt andet DGNB, LEED og BREEAM.
Vores produktspecifikke EPD’er er tredjepartsverificeret via EPD Danmark.
Værktøjet LCAbyg er det officielle værktøj til at beregne et byggeris samlede miljøbelastning ved opførelse, drift og end-of-use, eks. i forbindelse med en DGNB certificering. Vi tilbyder LCAbyg-filer for alle vores produkter som har egen EPD. Disse kan frit downloades under hvert produkt.
Som bruger af LCAbyg kan man importere de produktspecifikke LCA-filer og anvende dem i sin LCA-beregning.
Biodiversitet
Som materialeproducent, der er afhængig af at bruge naturens råstoffer i produktionen, er det vigtigt at minimere påvirkningen af de områder, hvor leren udvindes samt sikre et balanceret økosystem efterfølgende.
Og netop sikring af biodiversiteten ved hjælp af reetablering af de naturområder, der har været anvendt til ressourceudvinding, er et af de vigtigste initiativer i vores bæredygtighedsplan.
Har du spørgsmål til, hvordan vi arbejder med bæredygtighed?
Kontakt vores bæredygtighedschef
Nordisk bæredygtighedschef
DGNB konsulent & WELL AP
M. +45 8161 6282
E. kristian.knorr@egernsund.com
Certificeret byggeri
DGNB, LEED og BREEAM - bæredygtige certificeringsordninger
Flere og flere bygherrer og rådgivere vælger at få deres byggeri certificeret via frivillige ordninger såsom DGNB, LEED, BREEAM m.fl. for at kunne dokumentere byggeriets bæredygtighed. Ordningerne er et værktøj til at beregne påvirkningen af de materialevalg, der træffes, for bæredygtigheden af projektet.
Vores produkter bidrager positivt til de forskellige ordninger, idet tegl er et langtidsholdbart materiale lavet af råmaterialerne ler, sand og vand. Den specifikke påvirkning afhænger altid af de konkrete produkter, der vælges til den pågældende bygning.
Vi står klar til at hjælpe dig med produktspecifikke EPD’er, rådgivning, viden og knowhow, så du er sikker på at komme hurtigt videre i processen og får nemmere ved at vælge de rette løsninger fra start.
Vores DGNB-konsulenter hjælper dig fra projektets start til slut - kontakt en af dem nedenfor for rådgivning:
Arkitekt- og entreprenørkonsulent øst
DGNB-rådgiver
T. +45 7444 2540
M. +45 2911 9677
E. rene.lemming@egernsund.com
Arkitekt- og entreprenørkonsulent vest
DGNB-rådgiver
T. +45 7444 2540
M. +45 2010 2277
E. soren.henrichsen@egernsund.com
Arkitekt- og entreprenørkonsulent vest
DGNB-rådgiver
T. +45 7444 2540
M. +45 2936 9927
E. henrik.fuldby-olsen@egernsund.com
Vores teglprodukter er ikke kun smukke og funktionelle – de udgør også et naturligt og holdbart element i byggeriet.
Tegl er brændt af råmaterialerne ler, sand og vand, har ingen produktionsspild og holder næsten evigt.
Nedenfor kan du se et udpluk af byggerier med fokus på bæredygtighed, som vi i egernsund wienerberger har bidraget til med vores teglprodukter, viden, dokumentation og rådgivning
Vil du vide mere om egernsund wienerberger og bæredygtighed?
Vi udvikler løbende nye tiltag for at reducere CO2-aftrykket, øge mulighederne for genbrug og genanvendelse og styrke biodiversiteten med respekt for naturens ressourcer.
Her finder du et udpluk af de seneste nyheder med afsæt i vores arbejde for en mere bæredygtig, cirkulær fremtid.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.