Belægning bærer kulturen videre i storstilet byomdannelse

Belægningstegl: Auxo | Højer Torv

 

Når Højer står klar efter den omfattende byfornyelse, vil både øje og fodtøj blive mødt af det detaljerige tæppe af belægningstegl, der er godt på vej i byen i Tøndermarsken. Erik Brandt Dam Arkitekter sætter tonen for forvandlingen, hvor dybrøde, specialudviklede klinker er med til at understrege byens identitet og historie. Projektet vandt Byplanmødets publikumspris 2022.

     

 

Belægningsklinkerne bliver lagt som perler på en snor i Højer, hvor Erik Brandt Dam Arkitekter står i spidsen for den omfattende omdannelse af ’Byen bag diget’. Videreudviklingen af byen i Danmarks sydvestligste hjørne er en del af Tøndermarsk Initiativet, som er et samarbejde mellem bl.a. Realdania, A.P. Møller Fonden, Nordea-fonden og Tønder Kommune. I alt investeres der over 300 mio. kr. i udviklingen af Tøndermarsken i løbet af projektperioden.

Og forvandlingen er da heller ikke til at overse i Højer, hvor historiske huse restaureres, og der er skabt byrum af høj kvalitet. Dette blandt andet takket være en udskiftning af belægninger på veje og fortove. Arkitekten har ledet byudviklingen med stor omtanke for historiens vingesus. Den gamle marskby trækker tråde tilbage til 1200-tallet, og byens mange lag skinner således fortsat igennem den dag i dag. Sådan lyder det fra arkitekt Erik Brandt Dam:

- Når man har en hel by i sine hænder, er det afgørende at se og lytte til det, der allerede er, og definere retningen på den baggrund. I byomdannelsen har vi ladet de forskellige tider og materialer, som udgør byens byggesten, bære kulturen videre. Med andre ord har vi med respekt for Højers historie haft fokus på at bringe byen i overensstemmelse med sig selv og sine rødder.

     

"Klinken er værd at bemærke, da den er formet af et materiale, som opleves helt rigtigt i konteksten. Man får en fornemmelse af de lag af ler, der har strakt sig op langs Vadehavet og haft fæste i Sønderjylland."

Erik Brandt Dam
Arkitekt MAA, Erik Brandt Dam Arkitekter

     

Et materiale, der er som skabt til Højer

I Højer, der har en velbevaret bydel med smalle gader og flere fredede bygninger, har to former for belægning lagt sig som et tæppe hen over byen i takt med omdannelsen. Gader og stræder er nemlig blevet svøbt i en kombination af nye granitmaterialer og rustikke belægningsklinker.

- Alene materialevalget er med til at understøtte fortællingen om Højer, da både granit og belægningsklinker tilfører en historisk dybde. Klinken er værd at bemærke, da den er formet af et materiale, som opleves helt rigtigt i konteksten. Man får en fornemmelse af de lag af ler, der har strakt sig op langs Vadehavet og haft fæste i Sønderjylland, fortæller Erik Brandt Dam om belægningsklinkerne i tegl, der er leveret af Egernsund Wienerberger.

Samlet set har Nordens største teglproducent sørget for, at 8.700 kvadrater specialfremstillede belægningstegl pryder Højers gader. 

- Belægningsteglene i Højer, der er som trukket op af lerlag, har med andre ord en dyb og mørk rød nuance, som passer til byen. Belægning og facader opleves at være gjort af samme stof. Det understøtter ønsket om at styrke fortællingen om Højer, om at bruge få materialer og det, man allerede har, fortæller Erik Brandt Dam.

     

    

Historisk stor belægningsordre

Arkitekten har i samarbejde med Egernsund Wienerberger fundet frem til to forskellige formater, der udgør den ideelle belægningstegl til Højer. Det forklarer Henrik Fuldby-Olsen, der er arkitektrådgiver hos Egernsund Wienerberger:

- Det har været en spændende opgave at udvikle og levere belægningen. For at imødekomme arkitektens ønske om forbandter, er den dybrøde klinke skabt i to forskellige formater specielt til Højer. Med den rustikke overflade og de afrundede kanter blender Højers nye klinker flot ind i den gamle bydel.

Højer by byder på belægning i både L-forbandt og sildebensforbandt. Med bare to forskellige formater og den lille variation i belægningsmønstre er der sikret et rigt mønster og elegante detaljer:

- Med det samme materiale og to forskellige formater har vi opnået en utrolig mangfoldighed. Det er et godt eksempel på, at vi ved at bruge det forhåndenværende materiale i forskellige konstellationer kan skabe et hav af nuancer og vise en omhu, der kan både ses og mærkes, forklarer Erik Brandt Dam.  

Fra Henrik Fuldby-Olsen lyder det afrundende:

- For os som teglvirksomhed er det stort at være en del af den omfattende forvandling, som Højer gennemgår. Udover at det er Egernsund Wienerbergers suverænt største ordre på belægning nogensinde, er vi stolte af at få lov til at levere noget, der sætter så markant et aftryk på Højer fremover. Resultatet taler for sig selv. 

Tønder Kommune var blandt de nominerede til Byplanprisen 2022 for Tøndermarskinitiativet og byomdannelsen i Højer og løb med Publikumsprisen. 

 

Information om byomdannelsen i Højer

Projektets navn: Byomdannelsen i Højer
Arkitekt: ERIK BRANDT DAM arkitekter
Produkt: Belægningstegl i to specialudviklede formater: Auxo
Projektperiode: 2016-2022


 


 

Hvordan lyder inspiration direkte i indbakken?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på vores nyheder, produkter og referencer.
 

Tilmeld dig her

Vil du se spændende projekter med belægningstegl?

Her kan du gå på opdagelse i en række af vores referencer.

 

Klik her

     


 

Seneste artikler

0Resultater

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten og belægningstegl.