Belægningstegl: Auxo getrommelt | Kristkirken, Tønder
© Egernsund Wienerberger A/S
Belægningstegl: Auxo getrommelt | Kristkirken, Tønder


 

Renovering og fremtidssikring af kirkeplads i en af Danmarks ældste købstæder

Kirkepladsen ved Tønder Kristkirke er renoveret med stor respekt for stedets atmosfære. Kirkens Fundamenter er blevet beskyttet mod indtrængende fugt og et nyt afvandingssystem er blevet anlagt. Herefter er hele pladsens belægninger omlagt og tilgængeligheden er blevet øget, så alle kan bevæge sig sikkert rundt på pladsen.

KONTAKT OS

Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

KONTAKT OS

Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV ...

og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Tønder Kristkirke er en sognekirke beliggende centralt i et af landets ældste købstæder, Tønder. Kirken er omgivet af en smukt komponeret kirkeplads med pigstensbelægning, gangstier i varme nuancer af teglsten og to store lindetræer.

Kristkirken blev bygget i årene 1591-92 på resterne af Nicolaikirken, der blev revet ned på grund af dens meget ringe stand. Kun tårnet og vestgavlen var mulig at bevare fra den gamle kirke og blev inkorporeret i Kristkirken. Tårnet er bygget af røde og gule munkesten lagt i bælter og afsluttet af et imponerende højt, spåntækket spir.

Trods sin relativt unge alder er Kristkirken et godt eksempel på en senmiddelalderlig byggetradition. Kirken er opført af store, røde munkesten i krydsskifte, der står blanke udadtil, og med høje, spidsbuede vinduer, der er med til at understrege indtrykket af senmiddelalder.

En kirkeplads i harmoni med omgivelserne

Kirkepladsen ved Kristkirken blev renoveret i 2018, efter Menighedsrådet fik støtte af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond. Pladsen blev designet af landskabsarkitekt Birgitte Henningsen.

Formålet med restaureringen var at forny og modernisere kirkepladsen, uden at fratage den sin historiske identitet og fredfyldte atmosfære.

- Gamle smukke historiske bygninger danner rammen om kirkepladsen, og målet var fra start at finde løsninger, der komplimenterede omgivelserne. Samtidig var det vigtigt, at pladsen ikke tog fokus fra kirken og de omkringliggende bygninger, fortæller Birgitte Henningsen.

Hun uddyber:

- Til gangstierne har vi valgt en tegl i en meget diskret mørk farve, der underordner sig rammen. Den har en let mat overflade, der patinerer på en flottere måde end for eksempel betonsten. Omkring gangstierne har vi valgt at genanvende pigstenen fra den gamle plads, og gen lagt disse.

KONTAKT OS

Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV ...

og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

Hos Egernsund wienerberger har vi med vores belægningstegl fået lov til at sætte vores præg på renoveringen af den historiske kirkeplads. Det er vores Auxo getrommelt, der pryder kirkepladsen i Tønder.

Auxo er en rødbrun tegl med sand på overfladen og et rigt spil i brune og rødbrune nuancer. Teglen er tromlet efter brænding, hvilket giver den et naturligt patineret udtryk fra starten, med bløde kanter; et udtryk, der ifølge Birgitte Henningsen står godt til både pigsten og kirke.

- Teglen står rigtig flot til de gamle granit-pigsten og gengiver på en underspillet måde de varme, dybe toner, der er i både granit og kirkemur. Kirkepladsens gamle belægningstegl var meget mere flammende rød og fjernede fokus fra det samlede billede af kirkeplads og kirken som samlet enhed.

Renoveringsprojektet blev igangsat, fordi der var et ønske fra menighedsrådet om at få udskiftet de røde tegl, men også fordi kirkepladsen ikke levede op til tidens krav og standarder.

- Pladsen trængte til fornyelse. Den var bulet og sporkørt, og gangstierne var utidssvarende og med begrænset tilgængelighed for blandt andet kørestolsbrugere. Desuden var der problemer med fugtskader i kirkens fundament og mur. Vandindsivning fra pladsen gav en kælderagtig lugt i kirkerummet, forårsaget af, at terrænet i løbet af kirkens levetid er blevet hævet på ydersiden af muren med over 50 cm, forklarer landskabsarkitekten.

   

  

Auxo getrommelt

Auxo er en rødbrun belægningstegl med sand på overfladen og et rigt spil i brune og rødbrune nuancer. Auxo er tromlet efter brænding, hvilket giver teglen et naturligt patineret udtryk med bløde kanter.

   

"Teglen står rigtig flot til de gamle granit-pigsten og gengiver på en underspillet måde de varme, dybe toner, der er i både granit og kirkemur. Kirkepladsens gamle belægningstegl var meget mere flammende rød og fjernede fokus fra det samlede billede af kirkeplads og kirken som samlet enhed."

Birgitte Henningsen
Landskabsarkitekt

   

En helt særlig anlægsopgave

Kirkepladsen er etableret ovenpå den oprindelige kirkegård, som man nedlagde i 1823. Det gjorde anlægsopgaven ekstra krævende, da der skulle tages hensyn til lagene under pladsen. Derudover ligger Tønder by ud til nogle store åer og vandløb og har en høj grundvandsstand.

I første omgang skulle kirkens ydermur sikres mod indsivende vand, dernæst skulle den ustabile bund under pladsen med høj grundvandsstand og meget organisk materiale, samt den kendsgerning at nationalmuseet skulle forestå alle gravearbejder dybere end 20 cm, stabiliseres, og det betød at belægningens jævnhed måtte sikres med trykfordelingsnet under gruset samt en afvandingsløsning med mange, højt liggende render. Med øje for pladsens forskellige udfordringer er tegl en fortrukken belægning, fortæller Birgitte Henningsen.

Hun afslutter:

- De små elementer, som teglklinkerne udgør, er nemme at tage op, rette af og så lægge ned igen, hvis belægningen bliver ujævn med tiden. Hvor f.eks. fliser eller andre større flader er en meget mere omfattende opgave at lægge om. Det gør, at teglklinkerne er at foretrække frem for anden belægning.

   

Information om renovering af kirkepladsen i Tønder:

Periode: 2017
Landskabsarkitekt: Landskabsarkitekt maa Birgitte Henningsen
Rådgivende ingeniør: Rambøll Gruppen
Entreprenør: Kjelkvist a/s
Bygherre: Tønder menighedsråd
Areal: 2.800 m2


 


 

Få inspiration til belægningstegl

Download vores nye brochure og få inspiration, viden samt 5 grunde til at vælge tegl til belægning.

 

Besøg vores showroom

Du er mere end velkommen til at besøge vores showroom, hvor du kan gå på opdagelse i vores produkter til facaden.

 

   

   

Seneste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.

   

Visualisering

Generér tekstur og BIM her

Download

Download brochurer og produktdokumentation

Produkter

En verden af teglprodukter inden for mursten og belægningstegl.