Med de nye klimakrav, der indføres for nybyggerier fra 2023, må nye byggerier større end 1.000 kvadratmeter maksimalt udlede 12 kg CO2 per kvadratmeter om året opgjort over en betragtningsperiode på 50 år.
De nye klimakrav er et både godt og nødvendigt skridt, idet byggeriet står for en stor andel af klimapåvirkningen i Danmark. Det skriver den grønne tænketank CONCITO i en artikel i samarbejde med Rådet for Grøn Omstilling som led i projektet Bygninger og Grøn Omstilling. Her lyder det, at CO2-krav er vigtigt i reguleringen af byggeriet, men at bæredygtigt byggeri også handler om at bygge sunde, energieffektive, holdbare og æstetiske bygninger af en høj kvalitet – da de mest bæredygtige bygninger er dem, som kan bruges længe og ikke skal rives ned.
- Det robuste, langtidsholdbare og æstetiske er for mig vigtige emner i den bæredygtige dagsorden. Vi skal nedsætte CO2-forbruget nu, men vi skal samtidig bevare blikket for de holistiske løsninger. Hvis vi bygger rigtigt, er tegl et materiale, som generationer kan genanvende, og et af de få materialer som kun bliver smukkere med tiden, fortæller Emilie Fenhann, skitseringsleder og arkitekt MAA hos Mangor & Nagel – en del af AART.