
Skovhusene i Vejle kombinerer rustikke håndstrøgne Bronsgroen-mursten, naturlige materialer i ubehandlet lærketræ og moderne design i et nyt boligprojekt tæt på naturen. De 22 arkitekttegnede rækkehuse er nøje designet med fokus på holdbarhed og æstetisk aldring. Læs interviewet om intentionerne bag Skovhusene med tegnestuen Rued & Buskov.
Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com
og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.
Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com
og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.
Tæt på fjord og skov ved den betagende bydel Mølholm i Vejle ligger Skovhusene, der er et nyt og moderne boligprojekt. Projektet byder på 22 arkitekttegnede rækkehuse i to størrelser på henholdsvis 89 og 102 kvadratmeter, og der er planer om 22 yderligere. Rækkehusene er i to plan og er bygget sammen i en U-formation, som skaber trygge, grønne gårdmiljøer, der inviterer til uforstyrrede ophold. Boligerne henvender sig til en bred vifte af beboere, lige fra småbørnsfamilier til seniorer, der søger et trygt og fredeligt fællesskab.
- Skovhusene ligger i kanten af byen, tæt på skov og kuperet landskab. Vi har derfor tegnet med afsæt i det uformelle og landlige med gårdlignende bygninger. Det handlede om at ramme en balance, hvor det bærer præg af det sted, det ligger ud til, uden at det bliver ren Morten Korch, fortæller Rued Andreassen, der sammen med sin partner og kollega Sofie Buskov fra Rued & Buskov har været arkitekt på projektet.
Boligerne er designet med fokus på kvalitet og smuk aldring over tid. Facaderne er opført med mursten, der giver byggeriet tyngde, samt træbeklædning af ubehandlet lærketræ øverst, der danner et gennemgående bånd og er med til at understrege den landlige atmosfære.
- Vi har arbejdet med simple og grove materialer, som kun bliver endnu pænere med tiden. Det har været det enkle og robuste, der skulle give karakter til projektet, fortæller Rued Andreassen og uddyber, hvordan de rå Bronsgroen-mursten fra egernsund wienerberger har været med til at skabe helheden.
- Vi søgte en mursten, der skulle være rustik og passe sammen med den ubehandlede bræddebeklædning, og det ønske opfylder Bronsgroen-murstenen til fulde. Den har et smukt farvespil og ’flimrer’ en smule, hvilket vi syntes var rigtigt fint og passede godt til omgivelserne. Inspirationen kom blandt andet fra birketræerne på grunden, der med deres lyse flagede bark har samme kvalitet.
Bronsgroen er en lys gylden hånd- og sandstrøgen mursten med hvide og sarte grønne nuancer. Murstenens farvespil og rå overflade skaber et naturligt og dynamisk udtryk, der modner med tiden.
Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com
og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.
Til murværket ved Skovhusene er der brugt kalkmørtel, der ifølge arkitekterne Rued og Buskov har mange både æstetiske og praktiske fordele.
- Der er brugt en hydraulisk kalkmørtel fra KALK. Det er en naturlig farvet mørtel uden tilsat farvepigment, der med sin varme farvetone passer rigtigt godt til murstenen og giver en flot helhed. Da der ikke er cement i kalkmørtel, har den nogle bedre egenskaber i forhold til fugt. Kalken og sandet, som mørtlen består af, er mere åndbart, hvilket tillader fugt at passere gennem muren og reducerer risikoen for fugtskader, fortæller Rued Andreassen.
Kalkmørtel er en mørtel uden cement, der består af en blanding af læsket kalk og sand, hvor kalken er bindemidlet, og sandet er tilslagsmaterialet. Mørtlen er anderledes end konventionelle mørtler med cement, da den er mere elastisk (hydraulisk). Det betyder, at mørtlen er bedre til at håndtere bevægelser i bygningerne, uden at den slår revner. Kalkmørtelens langsommere hærdning betyder, at mørtlen kan bearbejdes i længere tid, og den er derfor nemmere at arbejde med end traditionel cementbaseret mørtel.
Arbejdet med kalkmørtelen er blot en af de mange detaljer, der er omhyggeligt arbejdet med i Skovhusene i Vejle, og som modsvarer de enkle materialer, der er brugt, og giver Skovhusene deres både enkle, rolige og robuste karakter.
- Det har været et sjovt projekt at være en del af. Vi fik mulighed for at nørde langt ned i detaljen og følge projektet tæt på hele vejen igennem, fortæller Rued Andreassen.
Rued Andreassen
Arkitekt og partner i tegnestuen Rued & Buskov
Også de grønne opholdssteder er designet og opført med detaljerne i omkringliggende natur og miljø for øje. Det fælles gårdrum forbindes af stier med direkte adgang til skov og Hørmøllebækken. Hvert rækkehus har et lille privat udeområde, der orienterer sig ud mod gårdmiljøerne.
- Vi har arbejdet med forskellige gradueringer af privathed i overgangen fra boligernes terrasser til den fælles græsplæne. Så når man opholder sig på sin private terrasse, er man alligevel lidt i kontakt med resten af området, og det indbyder til fællesskab, lyder det fra Rued Andreassen, der afsluttende fortæller, at intentionen med at indbyde til fællesskab i Skovhusene er lykkedes.
- Vi har været meget på byggepladsen gennem hele processen og har også arbejdet på pladsen, da de første beboere begyndte at flytte ind. Efter projektets afslutning har vi været ude at besøge stedet, og jeg har et indtryk af, at det er lykkedes rigtig godt, og at beoerne snakker meget sammen og mødes i den fælles gårdhave.
Beliggenhed: Vejle
Bygherre: Mølholm Ejendomme
Arkitekt: Rued & Buskov
Produkt: Mursten: Bronsgroen
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.