Museumsbygningen i Krystalgade er en bygning, der hviler på et historisk fundament, da bygningen har spillet en vigtig rolle i Københavns Universitets naturvidenskabelige museer og samlinger. Bygningen har siden 2021 gennemgået en opfattende restaurering, og tegnestuen Rørbæk & Møller har haft til opgave at føre bygningens arkitektoniske udtryk tilbage til dens oprindelse uden at gå på kompromis med museumsbygningens nuværende funktion.
Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com
og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.
Det gamle museumsbyggeri, der ligger på Krystalgade i hjertet af København, blev tegnet af arkitekt Christian Hansen med det formål at huse Københavns zoologiske samling. Bygningen stod færdig i 1870 og var et meget moderne museumsbyggeri. I en tid uden elektrisk lys havde den elegante glasoverdækning af den indre hal, foruden udsmykningsværdien, til formål at skaffe så meget dagslys og udstillingsareal i huset som muligt.
I dag tilhører bygningen fortsat Københavns Universitet og har siden 2022 huset rektorkontoret.
egernsund wienerberger har leveret i omegnen af 1.000 formsten til restaureringsprojektet. De mange mursten er ikke ens men derimod 17 forskellige og specialfremstillede mursten i primært røde, sandfarvede og grådæmpede nuancer.
Samarbejdet mellem de forskellige aktører på projektet har været helt essentielt, da restaurering af fredede historiske bygninger ofte er omfangsrig og kræver stor ekspertise fra alle involverede parter.
Fordi det er en gammel bygning og en integreret del af Københavns Universitet har det været essentielt at bevare autenticitet og æstetisk karakter. Søren Henrichsen, arkitekt- og entreprenørkonsulent hos egernsund wienerberger, fremhæver vigtigheden af det gode samarbejde med både tegnestuen og murervirksomheden Hansen & Graversen.
– Den tætte dialog har været afgørende for at sikre, at former og farver blev nøje gengivet og at de genanvendte eller nyproducerede formsten blev korrekt anvendt i restaureringen. Sammen med murerne skulle vi bl.a. finde frem til rette lerblandinger og fremsende prøver til godkendelse før selve produktionen af formstenene kunne begynde.
Kenneth Pedersen, murermester hos Hansen & Graversen, slutter sig til Søren Henrichsens udtalelse.
Salgsteamet
T. +45 7444 2540
E. salg@egernsund.com
og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.
– Det er gået over al forventning, bl.a. fordi egernsund wienerberger gennem hele processen har leveret hurtigere, end hvad de har lovet på trods af udfordrende processer og fremstillinger af lerblandingerne.
Han fortsætter:
– egernsund wienerbergers kompetencer til at specialfremstille murstenene har været afgørende for at opfylde kravene til restaurering og genetablere oprindelige arkitektoniske detaljer. Hver enkelt formsten er skabt helt unikt, ved at Egernsund wienerberger har taget bygningens oprindelige mursten og ud fra disse lavet helt nye forme. De nye mursten får derved samme form, som de originale.
Kenneth Pedersen
Murermester hos Hansen & Graversen
Restaureringen af museumsbygningen har ikke været uden udfordringer, men det er ifølge Henrik Endelt Andersen, tegnestueansvarlig og byggeleder hos Rørbæk & Møller Arkitekter, svært at undgå, når hver del af bygningen kræver særlig opmærksomhed. Han fortæller:
– For at opnå et tilfredsstillende resultat har vi specialfremstillet alle bygningsdele, især sålbænke og afdækninger af pilastre viste sig at være mere udfordrende end først antaget. Vi har udført en mikroskopianalyse af stentyper for at fastslå, hvilken type ler, der oprindeligt blev brugt til fremstilling af murstenene. Derudover har vi udført 3D-scanninger af alle facadedelene for at anskueliggøre produktionen af unikke sten til hvert enkelt område og for at fastslå de nødvendige dimensioner, hældninger og dybder.
I arbejdet med at genskabe formstenene blev der også taget særlige forholdsregler for at sikre, at de udskiftede sten ikke blev for stramt spændte, hvilket kunne resultere i unødig skade på facaden.
- Hver enkelt sten udgør en væsentlig del af bygningens arkitektoniske stil, og derfor blev geometrien, farven og brændingen af de nye sten nøje afstemt med de eksisterende for at sikre, at arbejdet blev integreret smukt i det samlede facadeudtryk, afslutter Henrik Endelt Andersen.
Restaureringen af museumsbygningen forventes at være færdig i løbet af sommeren 2024.
Bygherre: Københavns Universitet
Arkitekt: Rørbæk & Møller Arkitekter
Beliggenhed: Krystalgade 25-27, København K (Google Maps)
Omfang: Ca. 1000 formsten til 6300 m2
Periode: Start 2021. Forventes færdig i 2024
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få seneste nyt om produkter, inspirerende projekter, dokumentation, genanvendelse, biodiversitet og meget mere.